diumenge, 30 d’abril del 2017

Nutrició i respiració de les plantes

En la nutrició intervenen l’arrel, la tija i les fulles, i consta de les fases següents: 

Absorció. Les plantes prenen aigua i sals minerals del sòl a través dels pèls absorbents de les arrels. La mescla d’aigua i sals minerals que es produeix a l’interior de la planta s’anomena saba bruta
Transport. La saba bruta puja des de l’arrel fins a les fulles a través dels vasos conductors que recorren la tija. 
Evaporació de l’excés d’aigua. L’excés d’aigua que ha pres la planta s’elimina, en forma de vapor, a través dels estomes. Aquest procés de transpiració afavoreix la pujada de la saba bruta fins a les fulles. 
Fotosíntesi. Per mitjà d’aquest procés la planta transforma la saba bruta en saba elaborada, que és una mescla de substàncies orgàniques, principalment glúcids. Per dur a terme la fotosíntesi, la planta requereix l’energia lluminosa del Sol, que és captada per la clorofil·la que es troba als cloroplasts de les cèl·lules. A més, necessita diòxid de carboni, que obté de l’aire a través dels estomes. En la fotosíntesi es desprèn oxigen, que s’expulsa a l’atmosfera a través dels estomes. 
Un cop produïda, la saba elaborada surt de les fulles pels vasos conductors de la tija i es reparteix per totes les cèl·lules de la planta. 




Respiració. Les plantes, com tots els altres éssers vius, també respiren. Aquest procés té lloc als mitocondris de les cèl·lules. En la respiració, les substàncies orgàniques es degraden i alliberen energia útil per a la cèl·lula. En aquest procés es requereix oxigen i es desprèn diòxid de carboni i aigua, que s’expulsen fora de la planta a través dels estomes.


1 comentari: