diumenge, 30 d’abril del 2017

Parts de les plantes: TIJA I ARREL

La tija 


La tija és la part aèria de la planta, tot i que algunes plantes la tenen subterrània. 
Les funcions de la tija són mantenir la planta dreta, servir de suport a la resta d’estructures de la planta, transportar substàncies i, de vegades, emmagatzemar aigua i reserves alimentàries, com en els tubercles de la patata. 
Al llarg de la tija hi sol haver uns petits engruiximents, anomenats nusos, on s’insereixen les fulles i les branques. Les zones de la tija que estan situades entre dos nusos reben el nom d’entrenusos. La tija creix en longitud per les gemmes terminals apicals. Al llarg de la tija hi ha altres gemmes, anomenades gemmes axil·lars, d’on surten les branques.




L’arrel



L’arrel és la part de la planta que, generalment, es troba sota terra. Té les funcions de fixar la planta al sòl, absorbir aigua i sals minerals i, de vegades, acumular substàncies de reserva, com en la pastanaga. 
L’arrel típica d’una planta sol tenir una estructura ramificada, amb una arrel principal de la qual surten arrels secundàries. Les zones apicals finals acaben en una mena de caputxa, anomenada caliptra, que protegeix l’extrem de l’arrel del fregament amb el sòl. La superfície de les arrels presenta un gran nombre de pèls absorbents, a través dels quals entren l’aigua i les sals minerals a la planta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada