diumenge, 30 d’abril del 2017

La reproducció de les plantes: LA FLOR

Les plantes, com els altres éssers vius, es reprodueixen i donen lloc a nous individus semblants als progenitors. Es poden reproduir per mitjà de dues formes diferents: 

Reproducció asexual. Hi intervé un sol individu que origina una nova planta a partir d’un fragment seu. Per exemple, si plantem un tros (esqueix) d’un gerani, d’aquest tros creixerà una nova planta. 

Reproducció sexual. Generalment hi intervenen dos individus, cada un dels quals aporta una cèl·lula reproductora o gàmeta. Els dos gàmetes s’uneixen i, posteriorment, es forma una nova planta amb caràcters dels dos progenitors. 


La flor 



En la flor es troben els òrgans reproductors d’algunes plantes. A l’interior de la flor es formen els gàmetes i hi té lloc la fecundació. Una flor consta de les parts següents: 


El peduncle. És la part que uneix la flor a la tija. A vegades és gairebé inexistent. 

El calze. Està format per unes fulles verdes i petites anomenades sèpals, que són a la base i protegeixen la flor fins que s’obre. 
La corol·la. Està formada per unes fulles de colors, els pètals
Els estams. Són els òrgans reproductors masculins. Estan formats per una part prima i allargada, anomenada filament, i un engruiximent final, que rep el nom d’antera. A les anteres hi ha els grans de pol·len, dins dels quals es troben els gàmetes masculins
El pistil. És l’òrgan reproductor femení. Està constituït per una o diverses estructures en forma d’ampolla. La part superior rep el nom d’estigma, el coll s’anomena estil, i la base és l’ovari, que conté els gàmetes femenins, anomenats oosferes.





Açí teniu un interessan article que parla de la diversificació de les plantes amb flor:

http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2015/09/005.html



1 comentari:

  1. Aprofiteu la primavera per a veure flors! hi ha molts tipus, i tots molt bonics!

    ResponElimina