diumenge, 30 d’abril del 2017

La relació en les plantes

Les plantes són capaces de rebre informació del medi i de respondre-hi. Però no es poden desplaçar, i per això la resposta es produeix movent alguna de les estructures del seu cos o creixent en una direcció determinada.

• Els estímuls són qualsevol factor que pot ser captat per un ésser viu, qualsevol canvi, en el seu medi intern o extern. Els estímuls poden ser químics (concentració de nutrients) o físics (la temperatura, la llum…).

• Les respostes poden ser moviments, secrecions o simplement creixements direccionals, com succeeix amb les arrels de les plantes respecte a l’aigua (quimiotropisme) o amb les branques respecte a la llum (fototropisme).
Les respostes poden ser de dos tipus:

 • Respostes temporals. La planta recupera la posició inicial que tenia quan s’atura el canvi ambiental. Per exemple, algunes plantes carnívores tanquen les fulles quan s’hi posa un insecte.


 • Respostes definitives. Es basen en el creixement. Per exemple, quan es col·loca una planta horitzontalment, la tija creix corbant-se cap a la llum, mentre que l’arrel creix en direcció a l’interior de la terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada